TOPRAK - YAPRAK ANALİZ LABORATUVARI
1. Projenin Gerekçesi
Ülkemizde Tarımsal ürün verimliliğini arttırmak amacıyla kimyasal gübre ve sulama suyu kullanımı giderek artmaktadır. Bu konuda analize dayanmadan yapılan girdi kullanımlarında, yetersizlik yaşanarak düşük verim alınmakta veya fazla girdi kullanılarak parasal kayıp yanında, toprak bozulmasına, çevre kirliliğine yol açılmaktadır.
Ülkemiz topraklarındaki tuzlanma ve çoraklaşmanın başlıca sebebi aşırı gübreleme ve sulama suyunun yanlış kullanımıdır. Doğal gübrelerle karşılanamayan bitki besin maddelerini yapay (Kimyasal Gübrelerle) karşılamak zorundayız. Bunu yaparken bitkinin ve toprağın isteklerine göre gübreleme yapılmalıdır. Aksi halde toprakta besin dengeleri değişir ; istenmeyenler gereksiz yere artarken istenilenler azalır, hatta fazla besinler gereklilerin alınmasına engel olarak ürün veriminde azalma, fizyolojik hastalıklara bile yol açabilmektedir.
Analize dayalı, gübreleme ve sulama modern tarımın vazgeçilmez şartıdır. Gübre tüketiminde ve sulamada büyük mesafeler alınmasına rağmen, toprak-yaprak ve sulama sularının analiz sayılarında ve tekerrürlerinde ne yazık ki beklenen hedeflere ulaşılamamıştır. Bu konuda yeterli laboratuar alt yapısının olmayışı; Analiz sonucu tavsiyeleriyle, tarla kalibrasyon denemelerinin birlikte götürülemeyişi ve değişen çeşitlere uygun yeni tavsiyelerin geliştirilemeyişi çiftçi eğitimlerinin yetersizliği gibi faktörler başarıyı kısıtlamıştır.
Trakya gibi Avrupa’ya sınır kapısı olan bir bölgeye modern tarımın bütün gerektirdiklerini uygulamak için mutlak olarak analiz alışkanlığını kazandırmak gerekmektedir. Bunun için teşvik amacıyla laboratuar kurup, uygun maliyetle çiftçilerin toprak, yaprak ve sulama suyu vb. kimyasalların analizlerini yapmak gerekmektedir.
Uygulamada ürün verim artışını, maliyet azalmasını, kalite yükselişini, toprak ve bitki sağlığını gören çiftçinin daha sonra bu analizleri yeterli bedel ödeyerek kendisinin yaptıracağını kabul etmek gerekmektedir. Dünyanın en gelişmiş Ülkelerinde bile yeni girdiler çiftçilere tanıtma aşamasında devletçe birlikler veya firmaca ücretsiz verilir. Bu kamu adına yapılan bir yatırım harcamasıdır. Toprağı, suyu kirletmeden kullanılmasını bilen çiftçi, kamu kaynaklarını hepimiz ve gelecek nesillerimiz için koruma görevi yapıyor demektir. Zira toprak-su gibi doğal varlıklar kamu malıdır. Üretici sadece onun geçici kullanıcısı durumundadır. Hepimizin adına iyi kullandırılmalıdır.
Analize dayalı, Tarımsal girdi kullanımı alışkanlığını kazandırmak için yapılacak her girişim aslında Temel Tarımsal Eğitim yatırımıdır. Tarımsal alt yapı hizmetidir. Kamusal kaynak harcamasının gerekçesidir.
Bugün Ülkemizde kurulu, analiz laboratuarlarının gerek kapasite, gerek donanım, gerekse hız ve sonuç güvenirliği bazılarında yetersizdir. Gelinen noktada bilgisayar destekli en son teknolojik donanımlarla laboratuarların yenilenmesi veya yenilerinin kurulması gerekmektedir. Toprağından uzun yıllar sürekli verim alma bilincine ulaşacak Çiftçilerimizde, ileride kendiliklerinden toprak, yaprak, su vb. analizlerinin bedelini ödeyerek yaptıracaklardır. 1 analiz örneği azami 40 dekarlık bir alanı temsil ettiği göz önüne alınırsa, tarım yapılan yüz binlerce dekar alan için ne kadar çok analiz yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Her üründe, gübreleme öncesi her yıl mutlaka analiz tekrarlanmalıdır. Örneğin 100.000 dekar alanda ayçiçeği ekiliyorsa, doğru gübreleme için 2500 örnekte analiz yapılmadır.
2- Laboratuarın Kuruluşu :
3-Laboratuvarımızda Yapılan Analizler :
Kapsam-1 Toprakta Verimlilik Analizi
Bünye(saturasyon)
– Ph
– İletkenlik
- Organik madde
– Fosfor
– Potasyum
Kapsam-4 Bitki Analizi
Azot – fosfor - potasyum – kalsiyum – magnezyum – demir – bakır – çinko - mangan
4-Laboratuvarımızda Bulunan Cihazlar
1 ICP-OES INSTRUMENTS --- ICP CİHAZI
2 VIS SPECTROPHOTOMETER --- FOSFOR CİHAZI
3 KJELDAHL DISTILATION AND DIGESTION UNIT --- AZOT TAYİN CİHAZI
4 MICROWAVE OVEN --- MİKRO DALGA FIRIN
5 CALSIMETER ---ÇALIŞKAN ---KALSIMETRE
6 PH METER
7 EC METER
8 TEXTURE ANALYSIS MIXER…BÜNYE İCİN MİKSER
9 ASH FURNACES --- KÜL FIRINI
10 BALANCE 220 GR, 0.1 MG --- TERAZİ
11 BALANCE 3200 GR, 0.1 GR --- TERAZİ
12 HOT PLATE --
13 SHAKER -- ÇALKALAYICI
14 HEATING MAGNETIC STIRRERS -- ISITICI
15 OVEN--FIRIN
16 WATERDISTELLERS AND ULTRAPURE SAF SU CİHAZI
17GRINDING MILL PARÇALAYICI
18 SIEVE SET - ELEK SET
19 DIGITAL BURETTE
20 DISPENSER –
21 AUTOMATIC PIPET
22 ÇEKER OCAK
23 VAKUMLU SÜZME SETİ
24 SICAKLIK VE BAR ÖLCERLER