Babaeski Ticaret Borsası Başkanlığı

Buğday ve Arpa Yetiştirciliği

Buğday ve Arpa Yetiştirciliği

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak pH isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin (6.5-8.7) şartlarda yetiştiriciliği yapılmasına rağmen en iyi gelişme ortamı pH değeri 7.0-7.7 arasındadır. Buğday ve arpada verimi en çok sınırlayan faktör yağış miktarı ve yağışın dağılımıdır. Yağış miktarının ve bitkinin gelişme dönemi içinde dağılıma göre bir dekara verilmesi gereken azotlu gübre miktarı büyük önem taşımaktadır.


Buğdayın Gübrelenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar;

  • İklim özellikleri,
  • Toprağın tohum ekimine iyi hazırlanması,
  • M2’ye ekilecek tohum adedi ve tohumluk kalitesi,
  • Taban gübresi (Toprak altı) miktarı, çeşidi, uygulama zamanı ve uygulama şekli (serpme-bant)
  • Kardeşlenme ve sapa kalkmada üst gübre miktarı ve çeşidi,
  • Yetersiz yağışta sulama,
  • Azotlu gübreleme ile yatma arasında ilişki,
  • Azotlu gübreleme ile pas hastalığı arasında ilişki,
  • Un randımanı ve kalite,
  • Buğdayın Ekmeklik-Makarnalık, Arpanın Yemlik-Biralık olması.

TOPRAK ALTI GÜBRELEMESİ

Tohum ekiminden önce yapılan son toprak işlemesi ile birlikte verilebileceği gibi kombine mibzerle (Tohum ve Gübre) yapılan ekimde- tohum ekimi ile birlikte verilebilir. Gübre derinliği tohumun düştüğü yerin 5-6 cm sağına veya soluna ve 6-8 cm. aşağısı olacak şekilde ayarlanmalıdır.

ÜST GÜBRELEME

Kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Yağışı az olan yörelerde sulama yapılmaksızın yapılan yetiştiricilikle üst gübresi bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan yörelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Yağış veya sulama durumuna göre verilecek üst gübre (azotlu) miktarı değişmektedir.



Şekil-1

Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticiler kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinciyi ise sapa kalkma döneminde vermelidirler. Yağışı çok az olan yörelerde üst gübrelemede verilecek azotlu gübre miktarı, tohum ekim döneminde verilen toprak altı gübresi ile de birlikte verilebilir

Şekil-2

Buğdayda üst gübreleme zamanı Şekil-2’de gösterildiği gibi kritik gelişme (kardeşlenme sonu veya sapa kalkma) dönemlerinden önce verilmelidir.

DİKKAT :

  1. Yağışı yeterli olan yörelerde bazı yıllar ilkbahar başlangıç yağışları az olabilir, bu durumda ikinci üst gübre miktarı azaltılmalıdır. Azaltılmaması durumunda fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve topraktaki su miktarı kısa sürede tükenir ve buğdayda YANMA dediğimiz olay meydana gelir.
     
  2. Yağışı yeterli olan yörelerde dekardan fazla ürün alınması düşüncesi ile gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin YATMA ‘sına neden olur ve PAS gibi hastalık etmenlerinin zarar derecesini arttırabilir.
     
  3. Üst gübrelemede kullanılacak azotlu gübre çeşitlerinin belirlenmesi.

Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler %26 N CAN gübresini veya %46 N ÜRE gübresini tercih etmelidir.

Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede %26 N CAN veya %33 N Amonyum Nitrat kullanmalıdırlar.

Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur. Bunun için özellikle ikinci üst gübrelemede ÜRE kullanımından kaçınılmalıdır.

YAPRAKTAN GÜBRELEME

Genellikle yabancı ot ilaçlanması ile birlikte yapılan yapraktan gübrelemede güvendiğiniz firmanın yaprak gübresini kullanınız. Katı formda olan gübrelerin su ve asitte eritilmesi ile renkli sıvılar halinde hazırlanmış yaprak gübreleri yerine katı (Toz) formda olan ve ilaçlama tankı içinde eritilerek kullanılan yaprak gübrelerini tercih etmek daha iyi ve daha ekonomiktir. 

Yapraktan gübre uygularken aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.

  • Sabah erken veya akşam üzeri uygulanmalıdır.
  • Çok ince zerrecikler halinde verilmelidir.
  • İlaçlama tankının içinde önce gübre eritilmeli sonra, zirai ilaç ilave edilmelidir.
  • Yaprak gübreleri gerekirse 10-15 gün ara ile iki defa uygulanmalıdır.

Tablo-1

Şekil-3

Buğday bitkisinde dekardan alınan dane ve sap (saman) miktarına göre topraktan kaldırılan azot (N), fosfor (P205) ve potasyum miktarları Tablo-1 ve Şekil-3 ‘te gösterilmiştir.

GÜBRE TAVSİYELERİ

Sulama yapılmadan sadece yağışı az olan yörelerde ve alınacak ürün miktarına göre gübre tavsiyeleri (Toprak analizine göre, tabloda verilen tavsiyeler değişebilir).

DİKKAT: Gübre kullanımında aşağıdaki hususları dikkate alın

  • Normal 20.20.0 kompoze gübre yerine içinde çinko bulunan Süper 20.20.0 kompoze gübre kullanılması verimi %20 kadar attırdığı gibi, buğday kalitesini de yükseltir.
  • Karadeniz Bölgesinde (Asidik Topraklar ) DAP yerine aynı miktar TSP verilmesi tercih edilmelidir.
  • Kombine mibzerle bant (şerit) halinde gübre kullanımda tavsiye edilen gübre miktarını kompoze gübrede 2 kg DAP gübresinde 1 Kg azaltarak uygulayınız.
  • Arpa üretiminde taban gübreyi 2 kg, üst gübreyi 3 kg azaltarak uygulayınız.
  • Makarnalık buğdayda ve biralık arpa yetiştiriciliğinde tavsiye edilen üst gübre miktarlarını 3 kg azaltarak uygulayınız.
  • Dekardan alınacak ürün miktarının daha fazla olması durumunda her 100 kg dane ürün için taban gübresini 2 kg, üst gübreyi 3 kg arttırarak uygulayınız.
  • Sulama yapan üreticiler ikinci üst gübreden sonra yağış gelmeyecek ise hemen sulama yapmalıdır.
  • Toprakta tuzluluk varsa buğday yerine arpa üretimini tercih ediniz. Arpa buğdaya oranla toprak tuzluluğuna daha dayanıklıdır.
  • Toprak tahlili yaptırarak gübre kullanınız.

BUĞDAY VE ARPADA GÖRÜLEN ÖNEMLİ BESİN ELEMENTİ
NOKSANLIKLARI


Azot Noksanlığı;

Noksanlık belirtileri ilk (alt) çıkan yapraklarda en şiddetli olarak görülür. Yaprağın uç kısmından başlayarak yaprak kınına doğru yeşil renk yerine önceleri açık yeşil ve daha sonra sarımsı yeşil renk oluşur

Buğday bitkisinin boğum araları kısalır, kısa boylu bitkiler oluşur, daneler tam dolmaz, buruşuk kalır. Un randımanı ve kalitesi (ekmek veya makarna) azalır. Azot fazlalığından ise boğum araları uzar, rüzgar ve yağıştan yatma görülür, bitkinin su tüketimi artar, özellikle makarnalık buğdaylarda ve biralık arpada kalite azalır. 

 

Buğday'da Azot Noksanlığı

Fosfor Noksalığı;

Gelişmenin ilk dönemlerinde ve özellikle kışı sert geçen yörelerde daha çok görülür. İlk çıkan yaşlı (alt) yapraklarda damar aralarında mavimsi yeşil ve daha ileri sahalarda Erguan (morumsu ) rengi meydana gelir. Tohum bağlama azalır ve verim çok düşer .

            

                                                                                                                Buğday'da Fosfor Noksanlığı


Potasyum Noksanlığı;

Çok kumsal ve hafif bünyeli topraklar hariç noksanlık belirtisi fazla görülmez. Noksanlık belirtileri Azot ve fosforda olduğu gibi önce yaşlı (alt) yapraklarda görülür. Yaprağın uç kısmından itibaren damar araları sararır daha ileri safhalarda kahverengine dönüşerek yaprakların uç kısmı kurur.

 

 

                  

    

                                                                                                             Buğday'da Potasyum Noksanlığı



Çinko Noksanlığı;

Noksanlık belirtileri sapa kalkma döneminde daha belirgin olarak ortaya çıkar. Genç (tepe) yapraklarda damar aralarında küçük açık sarı yeşil danecikler halinde noksanlık belirtileri görülür. Bazı hallerde yapraklar daralır ve küçük kalır, verim çok azalır. 

Belediye V4
64x64

Toprak Numunesi Alma Kuralları

Devamı...
64x64

Gübre Çeşitleri

Devamı...
64x64

Gübreleme

Devamı...
64x64

Önemli Tahıl Hastalıkları

Devamı...
64x64

Önemli Tahıl Zararlıları

Devamı...
64x64

Buğday ve Arpa Yetiştirciliği

Devamı...
64x64

Yaprak numunesi alma kuralları

Devamı...
64x64

Ayçiçek Yetiştirciliği

Devamı...
64x64

Mısır yetiştiriciliği

Devamı...
64x64

Bitki besin eksiklikleri

Devamı...
64x64

Yeni Meyve Bahçesi Tesisinde Fidan Gübrelemesi

Devamı...

Başkanımız

baskan
Fahrettin ÖZÜN
Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin ÖZÜN

Günlük Fiyatlar

  • AYÇİÇEK
    En Düşük: 1
    En Yüksek: 5000
    Ortalama: 50
    Miktar: 10000
    İşlem Adedi:
    Son Güncelleme
    19 Ocak 2016, 21:21
  • BUĞDAY
    En Düşük: 1
    En Yüksek: 2,000
    Ortalama: 150
    Miktar: 5
    İşlem Adedi:
    Son Güncelleme
    19 Ocak 2016, 21:20

Etkinlik Takvimi

Foto Galeri

  • TOPRAK TAHLİL LABORATUVARI
  • BASINDA BİZ

Videolar

  • Hannaver Faira Turkey 2016 Yılı Fuar Takvimi
    Hannaver Faira Turkey 2016 Yılı Fuar Takvimi
  • Kobi Bilgi Sistemi
    Kobi Bilgi Sistemi
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
  • Abigem Trakya
    Abigem Trakya
  • Rekabet Kurumu
    Rekabet Kurumu
  • TOBB Türkiye Fuar Rehberi
    TOBB Türkiye Fuar Rehberi
  • Toprak Mahsülleri Ofisi
    Toprak Mahsülleri Ofisi
  • Tobb Tv
    Tobb Tv
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi
    Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi
  • Ekmek İsrafınına Son
    Ekmek İsrafınına Son
  • TOBB Sermaye ve Emtia Piyasa Verileri
    TOBB Sermaye ve Emtia Piyasa Verileri