Yaprak numunesi alma kuralları
Yaprak analizi, yaprak örneği alırken dikkat edilecekler;
Toprakta varolan her besin bitki tarafından alınamaz. Alınabilen besinlerin tespiti için yapılan analizdir.
Her bitki için uygun fizyolojik dönemde bu makalede açıklandığı gibi uygun şekilde bahçe veya serada zig-zag şekilde veya köşegenler boyunca yürüyerek arazi büyüklüğü ve bitki çeşidine göre yeteri kadar bitkiden örnek alınır.
Yaprak analizi çoğunlukla toprak analizi ile birlikte yaptırılması önerilen bir analiz çeşidi olup tek başına da yaptırılabilir. Toprak analizi ile birlikte yaptırılmasının sebebi , toprak analizinin yaprağa ulaşması gereken bitki besin elementlerinin varlığını test etmesidir. İlk analizde test edilen ve varlığı , yeterliliği analiz edilmiş besin elementleri artık yaprak analizi ile yaprağa ne ölçüde ulaşmış veya ulaşmamış analiz edilebilir.
Bu sayede bazı durumlarda toprakta örneği yeterli miktarda azot bulunması durumunda bile yaprakta azot bulunmaması gibi bozukluklar tespit edilebilir ve azotun bitki tarafından alınamamasının sebebi araştırılıp ona göre bitki besleme programı şekillendirilebilir.
Bir diğer önemli husus da , sadece toprak analizi yaptırılması durumunda yaprağın belirli sebepler yüzünden kullanamadığı besin elementlerinin toprağa karışım oranını hesaba katamamasıdır. Bu olay toprakta , besin elementi açısından fazlalık olarak görülmesine karşılık yaprak tarafından bu elementin aslında alınamadığını tek başına belli etmemektedir.
Bu saydığımız sebepler doğrultusunda yaprak analizinin her zaman toprak analizi ile birlikte yapılmasını önermekteyiz.
Yaprak Örneği Alımı
Yaprak örneklerinin alınmasında dikkate edilmesi gereken ilk husus hangi bitkiden, hangi yaprakların, ne zaman alınacağıdır.
Armut, Elma, Erik, Kayısı, Şeftali ve Kiraz |
Tam çiçeklenmeden 8-12 hafta sonra, tek yıllık meyvesiz sürgünlerden alınır. |
Asma |
Çiçeklenme veya renk dönümü döneminde, birinci salkımın karşısındaki yaprak alınır. |
Narenciye |
Yapraklar 6-7 ay yaşında iken (15 Eylül - 15 Ekim), tek yıllık meyvesiz sürgünlerden alınır. |
Zeytin |
Kış dinlenme döneminde (Kasım - Aralık aylarında), tek yıllık uç sürgünlerden alınır. |
Domates |
İlk salkımdaki meyveler ceviz iriliðinde iken başlanarak hasat dönemi ortalarına kadar, gelişmesi en son tamamlanmış yapraklar alınır. |
Hıyar |
İlk meyveler 1/3 büyüklüðüne geldiðinde başlanarak hasat dönemi ortalarına kadar, gelişmesi en son tamamlanmış yapraklar alınır. |
Muz |
Hasattan 1 ay önce meyve sapından itibaren 3. yapraktan alınır. |
Karanfil |
Gelişme periyodunun ikinci 1/4 lük döneminde çiçeksiz sürgünlerin 5. - 6. yaprakları alınır. |